Uitleg visualiseren

Visualiseren is een techniek die middels je verbeelding datgene tot stand brengt wat je je wilt inbeelden of inleven.

Het is de natuurlijke verbeeldingskracht die we dagelijks van minuut tot minuut gebruiken, bewust en onbewust.
Door deze natuurlijke verbeelding meer bewust te gaan gebruiken kun je negatieve opvattingen omzetten in positieve. Het is de sleutel tot het omzetten van negatieve gevoelens, denkbeelden en gewoontes. Door te visualiseren maak je gebruik van je verbeelding om een voorstelling te vormen. Door je te concentreren op die positieve verbeelding krijg je positieve energie.
Je kunt allerlei dingen, kleuren en vormen visualiseren.

Doe een visualisatie altijd in een staat van alerte bewustzijn. Gerichte aandacht en concentratie zijn voor het cre?ren van je visualisatie belangrijk. Als je te snel van beeld verandert, heb je geen tijd om het beeld volledig tot je door te laten dringen of volledig te ervaren.
Je visueel iets kunnen voorstellen is voor sommige mensen heel gemakkelijk; als ze aan een appel denken en hun ogen dichtdoen zien ze er een. Anderen hebben er moeite mee.
Visualisatie is een oeroude techniek, die we pas langzaam herontdekken. In oude religies maakte men er veel gebruik van en als je je een beetje verdiept in bijvoorbeeld het Boeddhisme kom je het tegen in allerlei oefeningen en meditaties. Men gebruikt boeddha’s en complexe, maar symmetrische, beelden, vaak geschilderd op zijde (Tangkha’s), als oefenmateriaal. Het werken met cirkelvormige mandala’s komt ook in andere culturen voor.

De afbeeldingen met je ogen dicht weer proberen te zien is een oefening in visualiseren en dat kan een heel magische gebeurtenis worden; je kunt daarmee volgens de oude meesters de werkelijkheid be?nvloeden ofwel je wil opleggen aan de materiele wereld. De mensen die de oude aarde-religies aanhangen zijn er nog steeds, ze noemen zich Wicca of Craft en in Zuid Amerika ook wel Voodoo. Ze gebruiken onder meer visualisaties om hun wil te sterken. Ook werken ze met voorwerpen en totems, maar die zijn eigenlijk niet meer dan geheugensteuntjes voor wat ze in hun hoofd bekokstoven. Dat is in de meeste gevallen overigens niets slecht bedoeld; men zoekt op die manier wel degelijk naar de positieve spirituele dimensie.
Je kunt visualiseren vanuit jezelf of je kunt een externe leidraad gebruiken. Dat kan in de vorm van een geluidsbandje/CD met suggesties dat je koopt of zelf maakt, of je vraagt iemand je te helpen. Sommige mensen zijn daar erg goed in, ze leiden je als het ware op weg naar jezelf. Men noemt dat wel `guided visualisation’; iemand die je als een gids een beetje helpt, stuurt en stimuleert. De opzet en duur van zo’n visualisatie verschilt natuurlijk.
Iedereen heeft natuurlijk verschillende doelen/problemen/wensen. In het algemeen is er een relaxfase (inductie) waarin je je ontspant, luistert naar muziek en met de suggestie dat je bijvoorbeeld ergens in de natuur op een lekker bed ligt, en je luistert naar je ademhaling en alle delen van je lichaam komen aan de beurt voor ontspanning. Een suggestie kan bijvoorbeeld zijn: voel een warm licht dat op je voeten straalt en naar boven gaat.
De volgende fase is dat je iets actiever in je droomwereld op stap gaat. Dat kan bijvoorbeeld een reisje naar beneden zijn, naar je persoonlijke onbewuste, via bijvoorbeeld een trap naar een kelder, door deuren, langs wachters waarin je dan vaak ouders herkent, naar een donkere ruimte waar je vrede kunt sluiten met die diepere gevoelens, projecties en gedachten.
Het momenteel zo populaire boek ?the Secret? verwijst ook naar allerlei visualisatietechnieken om je droom te bewerkstelligen.