Channelen betekent kanaliseren. Dat houdt in dat je dingen doet of zegt zonder je eigen bewustzijn. Je doet dus de dingen die je zegt via iemand anders. Dat kan bijvoorbeeld je gids zijn, of een andere entiteit (geest).
Diegene maakt dan gebruik van jouw lichaam om iets kenbaar te maken. Wat vaak gebeurd is dat mensen onbewust channelen. Bijvoorbeeld bij het opeens opkomen van een geweldig mooi gedicht. Je blijft schrijven en hoeft niet eens na te denken over wat de volgende zin is. De woorden komen en blijven komen. Tot het af is.
Dit gebeurt ook met schilderen tekenen en andere creatieve bezigheden.
Bij channelen is het zo dat er een entiteit plaats neemt in jouw lichaam of voor een deel jouw lichaam aanstuurt. Op dat moment ben je dus 2 zielen in 1 lichaam. Wanneer je het voor elkaar kunt krijgen om je eigen gedachten stil te zetten, je zelf los kan laten en je overgeeft aan de entiteit die bij jou is, zal de entiteit gaan spreken of schrijven, bewegen of zijn emoties tonen, of op welke manier van uiting dan ook laten weten wat hij of zij wil laten weten.

De symptomen van de ene channel en de andere verschillen nogal. Bij automatisch schrift wordt alleen de hand overgenomen en wordt het hersengedeelte dat zich bindt aan de besturing van de hand dus eigenlijk overgenomen, mits je jezelf als medium op dat moment helemaal kunt ontspannen. De hand begint hier opeens te schrijven. Omdat de persoon die schrijft via jouw hand ook zijn eigen manier van schrijven heeft zal naast de woordkeuze, zinsbouw, ook het handschrift anders zijn.
Bij een spreek-channel is duidelijk te merken dat ook je stem verandert. Je spreekt vaak met andere woorden, maar ook de klank van de stem verandert. Een trance-medium maakt gebruik van deze techniek, spraakchannel. Door in trance te gaan ontspant het medium zich, stelt zich open en laat de aanwezige entiteit in het lichaam toe. Bij volledige channel, waarbij het hele lichaam wordt overgenomen, verandert de houding. De manier van denken de manier van spreken, de manier van schrijven en zelfs het gezicht van een medium verandert. Het medium is dan een andere persoon.

Een medium kan een channel bewust meemaken. Op dit moment zijn er echt 2 personen aanwezig in het lichaam en kan het medium ook nog zelf ingrijpen met zijn/haar eigen persoonlijkheid en dingen zeggen en doen. Ook kan het gebeuren dat het medium slechts nog vaag kan herinneren wat er allemaal gezegd is. Dit is een half trance. Hierbij is de eigen persoonlijkheid voor een deel uit het lichaam en kijkt en luistert mee maar heeft geen macht meer over zijn/haar eigen lichaam.
Maar het kan ook gebeuren dat het medium er zelf helemaal niet meer bij is. Dit is een full-trance channel. Hierbij zal het medium zich bij het terugkomen niets meer herinneren. Tijdens de channel zelf zal hij/zij er wel bijzijn en ook in kunnen grijpen, maar dan verdwijnt ook de channel vaak.

Channelen is echter niet volledig zonder gevaren. Er kunnen namelijk ook lagere entiteiten aantreden die niets liever willen dan weer een lichaam bezitten. Weet dus heel goed waar je mee bezig bent! Vooral bij de half-trance en de full-trance treden de gevaren op.
Omdat je hierbij zelf plaats moet maken voor een entiteit, en je zelf voor een deel of helemaal los moet raken van je lichaam.